Øg innovation og bæredygtighed ved brug af standarder

Tre af verdens førende internationale standardiseringsorganer, ISO, IEC og ITU, har erklæret den 14. oktober for Verdens Standardiseringsdag. Standarder er en afgørende del af hverdagen, der bidrager til at øge innovationen og gøre vores verden til et mere sikkert sted.

I 2023 har arrangørerne af Verdens Standardiseringsdag valgt temaet "Fælles vision for en bedre verden: Inarbejde det tredje mål for bæredygtig udvikling". Det tredje mål er et af de 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling, som FN har vedtaget, og det sætter fokus på at sikre sunde liv og fremme trivsel for alle. ISO erklærer, at der er 3.534 standarder, der hjælper med at opfylde SDG 3-forpligtelserne.

"Nogle af disse er måske ikke noget, man umiddelbart tænker på som sikring af sunde liv, men det er de, og det siger noget om behovet for og effekten af standarder hver dag, over hele verden," siger Barbara Frencia, CEO for Business Assurance i DNV. "Det er derfor opmuntrende at vide, at 83% af besvarelserne i vores seneste ViewPoint undersøgelse stoler på deres ledelsessystemer, og dermed standarder, for at understøtte deres forpligtelser for at opnå målene for bæredygtig udvikling.”

Standarder får ting til at fungere. De giver best practice, regler, definitioner eller vejledning, der bruges til at designe og producere produkter eller implementere processer til at håndtere risici og operationelle aspekter. Der findes internationale og nationale standarder for næsten alt fra kvalitet til sikkerhed, miljø, informationssikkerhed, mangfoldighed, retfærdighed og inklusion.

Nogle finder måske standarder påtrængende eller et redskab til centraliseret kontrol, men deres anvendelse beskytter forbrugerne, sikrer pålidelighed og løbende forbedringer. Standarder er ofte resultatet af et specifikt behov og samarbejdsbaseret udvikling med input fra virksomheder, brancheeksperter, NGO’er, regeringer og andre interessenter. Endnu vigtigere er det, at selvom standarder kan opfattes som statistik, har organisationer brug for dem for at kunne udnytte innovationer på en ansvarlig, sikker og tryg måde.

For eksempel er kunstig intelligens (AI) blevet beskrevet som ”en potentiel frelser af verden”. Bagsiden af medaljen er, at hvis det ikke implementeres og håndteres ansvarligt, kan det have betydelige negative konsekvenser. Sandheden er, at dette er tilfældet for mange teknologier, og gennem historien har standarder bidraget til at sikre pålidelig, etisk, ansvarlig og sikker udvikling og anvendelse.

Da AI i stigende grad bruges til diagnosticering på hospitaler, er en god implementering afgørende for at forhindre behandling baseret på de forkerte antagelser. Sundhedsorganisationer kigger derfor allerede på den kommende ISO 42001 standard for at sikre patientsikkerhed og opbygge tillid til teknologiens anvendelse.

ViewPoint

Indsigt fra vores globale undersøgelser.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig og modtag vores nyhedsbreve.